1a veckan av Skapande skola Östersund

By | januari 24, 2012

13162153210a28571242

I veckan som gick har 46 försteklassare träffat Musiklådan och mig för första gången. Det var väldigt kul, och jag tror och hoppas att barnen hade väldigt kul också!

 

Efteråt fick ungarna rita eller måla hur det var att spela ihop. Här ovanför har Melwin ritat hur kul det är att spela på trumman, man blir helt blå i ansiktet!

 

Mest spänd var jag på om mitt upplägg skulle passa 7-åringarna, jag har ju bara jobbat med förskolebarn innan, i åldern 1-5 år. Men det verkar som om jag har lagt ribban på rätt nivå, för alla (tja, nästan alla) har blivit väldigt engagerade i våra lekar med ljud och musik.

 

Jag inleder med en presentation av mig själv och spelar en låt på amadindan som jag sjunger en låtsastext till. Det är en låt som jag har gjort själv men som kanske låter lite främmande, för mig är den klart influerad av sydamerikansk musik. Barnen får gissa vilket land den kommer ifrån och många tror att det är Afrika. En bra gissning eftersom amadindan har sitt ursprung där.

 

Sen berättar jag att jag lurats lite, att låten kommer från Magnuslandet, som var mitt fantasiland när jag var liten. Där bodde Magnus, som var min låtsaskompis. Där fanns det skogar, berg, stigar och bäckar att leka i. Fina kojor och ett slott om jag ville vara prinsessa. Och att när jag blev större, så fylldes Magnuslandet mer av musik än av landskap. Istället för skogar och berg finns det nu rytmer och sånger, istället för bäckar finns klanger och toner. Och nu som vuxen så har jag fortfarande mitt Magnusland, när jag ska skriva låtar kan jag kliva in dit och hämta allt jag behöver, det bara finns där.

 

En pojke blev entusiastisk och ville berätta om sitt eget fantasiland, som faktiskt var en annan planet, och där bodde det bara dinosaurier. Vi fick en lång berättelse om vad han har upplevt tillsammans med sina dinosaurier, och sen fick musiken prägel av hans planet. Ett annat barn ville berätta om sin djungel, så det blev en sång om hennes djungel också.

 

Fram till dit har jag kört samma program i de tre klasser jag träffat, men sedan har det varierat. Jag kommer skriva mer här om vad jag gör och vilka reaktioner jag fått. Välkommen tillbaka!

Mia Kempff, Musiklådan Jämtland

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *