Spruckna skinn och slaget trä

By | mars 11, 2010

12683113866bb1bd640c

Det har varit en riktigt hård vinter för alla träinstrument i år. Kylan har gjort att luftfuktigheten har varit extremt låg, och det i sin tur påverkar alla sorters naturmaterial. Vi har fått flera frågor om spruckna guiros, rämnade trumskinn och band som ”kryper ut” från gitarrhalsen när trät krymper.

 

Man kan förebygga sådana här skador genom att öka luftfuktigheten. Har man många och stora instrument kan en luftfuktar-maskin vara bra, men det går också utmärkt att göra egna små luftfuktare för tex en Musiklåda.

På bilden ovan ser ni en sådan hemmagjord luftfuktare. Helt enkelt en PET-flaska som man gör ett 20-tal hål i upptill och en bit ner på sidorna. Klipp sedan remsor av disktrasa, fyll flaskan med remsorna och sen med vatten. Häll av överflödigt vatten och placera flaskan stående i Musiklådan med locket stängt när den inte används.

 

I ett gitarrfodral kan man lägga en liknande luftfuktare, gör då hålen på ett annat sätt, så att fuktaren kan ligga ner i fodralet utan att vatten droppar ut nertill.

 

Det är vettigt att använda luftfuktare så fort temperaturen går under 0 grader. Hur ofta den behövs fyllas på beror på luftfuktigheten i just din lokal, kolla t.ex var 3:e dag till en början.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *